SnuffeFonden är ej längre aktiv!

SnuffeFonden är nu STÄNGD och vi som genom åren kämpat här för att hjälpa behövande katter säger nu definitivt TACK OCH HEJDÅ med denna ”runa”!

Från fondstarten 2010 har vi som jobbat med fonden (Peter Stare som grundade den, Miriam Kajtner med bloggkatten Wikki, Klosterkatternas matte Carina Carlström och jag, Inger Andersson) med hjälp av er otroligt generösa stödjare och kattälskare, fått möjlighet att vidarebefordra ett enastående insamlat kapital i form av gåvor och insatser på många olika sätt till bistånd för vård av skadade och sjuka katter, vars ägare annars riskerat att förlora sin älskade familjemedlem.

Vi som haft hand om Snuffefonden har gjort så gott vi kunnat! Sedan tre år tillbaka har det huvudsakligen varit undertecknad som med stöd av Miriam ansvarat för fonden, då Peter överlät sin del av administrationen till oss, och Carina av andra skäl inte haft möjlighet att vara med så mycket. Men vi har hela tiden känt deras stöd och bevarat fondens syfte: Att rädda kattliv!

Men på grund av den progressiva hjärnsjukdomen Parkinson, som stjäl min hälsa och kraft allt mer, har jag lämnat både arbetslivet och mina älskade ideella uppdrag i katthjälpsvärlden. Sedan 2018-12-01 (Som annonserats på facebooksidan ”SnuffeFonden – ingen gåva är för liten!”) har fonden varit vilande – inga nya katthjälpsinsamlingar har startats och dess enda verksamhet har därefter bestått i att avsluta kostnadsåtaganden för några få katter som redan lovats stöd under fondens vingar. Det är med saknad som jag och Miriam, vars tillvaro inte heller medger tid och utrymme, konstaterat att vi nu måste göra en sista insats för SnuffeFonden genom att med dessa rader lägga den till avslut.

Det var ett tungt beslut att stänga fonden, för fortfarande kommer förfrågningar om hjälp till behövande katter i svåra situationer!

Vi har tappat räkningen på exakt hur många katter (Och några enstaka hundar!) som under dessa år fått SnuffeFondens ekonomiska stöd, men uppskattar att det är omkring 350 katter vars liv räddats, eller som fått all tänkbar vård ända in i det sista…

Det började i augusti 2010 med att katten Snuffe fick problem med kisseriet, och hans husse Peter Stare berättade på sin blogg ”En katts betraktelser” både gripande och humoristiskt om de många veterinärbesöken och oron att inte klara ekonomin så att Snuffe kunde bli frisk. Under ett par månader samlade kattbloggare och vänner in bidrag till detta – långt innan crowdfunding som dagens nätinsamlingar existerade – och delade tröst, hopp och förtvivlan, när Snuffe i oktober somnade in, sörjd av många.

sf3bFörslag om en fond till minne av Snuffe kom då från flera håll. Bloggkatten Wikki skrev: ”Det här är en tung dag, och saknaden i kattform – i Snuffeform – går som en skälvande våg över alla oss som kämpat, bett, önskat och så gärna velat att unga fina Snuffe skulle få en lång lycklig tid i famnen på sin husse… Men jag vill säga till er alla: Den här kampen har inte varit förgäves och den har inte varit bortkastad! Tvärtom tycker jag istället att kampen för Snuffes liv ska få bli en kärleksfull symbol för hur kampen för ALLA katters liv BORDE få vara! Helgjuten, engagerad och försakande allt utom detta enda – att rädda liv, så länge gnistan och möjligheten till livet finns!

Snuffe, i framtiden, när vi kommer (För det kommer vi!) att göra nya insamlingar och nya räddningsaktioner för att hjälpa sjuka, skadade, övergivna eller bara behövande katter – då kommer vi att säga att nu måste vi göra en Snuffe! Vi måste gemensamt hjälpas åt, var och en på sitt lilla sätt, att bidra till att göra en bättre överlevnadschans, kanske för en eller kanske för flera katter… Men vi kommer att göra det i ditt namn och vi kommer aldrig att glömma dig!”

Och så blev det! SnuffeFonden räckte ut tassen!

Fonden har ombesörjt veterinärvård till katter i hela landet, från Norrbotten till Skåne. I några fall har vi samarbetat med katthem för att hjälpa vissa katter. Bidraget har betalats ut direkt till behandlande veterinär/djursjukhus, efter överenskommelse. Alltså har veterinärer från många orter fått betalt för en viss katts vård via SnuffeFonden för allt från kejsarsnitt, benamputationer, ögonoperationer, käkfrakturer och fallskador, till ormbett, hjärtbesvär och foderallergier. Samt gett en liten hjälp till klappkatten Sören Fernström att komma på tassar efter branden 2016.

Totalsumman för vården som SnuffeFondens givare samlat in och som vi ansvariga delat vidare åt många olika håll mellan åren 2010-2018 har blivit omkring 1 400 000 kr, vilket är helt enastående. Ett mirakel!!!

Vi hoppas att andra katthjälpare ska fortsätta att i SnuffeFondens anda räcka ut tassen till behövande hussar och mattar, vars situation av olika skäl inte räcker till att ha försäkring eller ekonomi för en oförutsedd olycka, sjukdom eller liknande… Alla kan behöva hjälp någon gång, och att få ge den hjälpen och se hur ibland det inte bara räddar en ett flera katter, utan också en människa eller till och med en hel familj – det ger en lyckokänsla som är svår att beskriva…

Fonden har varit liten och ofta tömts helt – men vi har stretat på ändå. De flesta – och de trognaste! – av fondens många bidragsgivare själva har varit med om att få kämpa för att klara en katts akuta vårdsituation och lagt sin sista krona på detta, och sedan levt på luft, hopp, kokta makaroner och vatten, allt bara den älskade katten blivit bra igen!!! Och de har, trots små ekonomiska ramar, har gett så mycket hjälpslantar till SnuffeFonden som bara varit möjligt, djupt i hjärtat införstådda i hur svårt det kan vara att inte ha råd i nödens stund.

ETT VARMT OCH INNERLIGT TACK TILL ER ALLA!

Från alla oss SnuffeFondens admins genom

    Inger   

PS nr 1.
Snuffe sitter på sitt favoritställe vid Sankte Pelles Grind tillsammans med Sippo. De har därifrån en liten koll på vad Husse har för sig.
”Tänk….” säger Sippo, ”Vilken klok och snäll husse det är vi har! Han fick oss att bli något mer än vanliga katter!”
”Men vem kunde drömma om att jag skulle kunna bli så betydelsefull för så många andra katter? Husse visste nog inte då hur det skulle bli… Hur stort behovet var…” spinner Snuffe. ”Lilla jag??!!”
Sankte Pelle sitter på Grindens stolpe och tvättar en tass. ”Du gav det lilla fröet som växte till något vackert, Snuffe. Och er husse var modig att släppa det till andra som kunde vårda det. Ni kan vara stolta över allt det gett!!!”
Snuffe vrider sig lite generat, men så sträcker han på nacken och ler mot Sippo. ”Ja, tänk vilken husse!”
Och genom hela KattHimlen rullar SkaparKattens spinnande: ”Det är fullbordat!”

PS nr 2.
SnuffeFondens konto får vara kvar – för om någon av alla er som stöttat oss ändå skulle vilja ge en gåva, eller någon som fått hjälp förut nu vill ge en slant tillbaka – så garanterar jag att föra varenda krona vidare till betrodda katthjälpare! DS.


Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.